"Κέϊκ Αφρός"... που ταιριάζει πολύ με τον καφεδάκι μας!

Σήμερα κορίτσια μου ένα κέϊκ αφρός που ταιριάζει πολύ με τον καφεδάκι σας! Για πολλά γιαμ - γιαμ!!!!! Μια πολύ απλή συνταγή αλλά παράλληλα πολύ νόστιμη.

Πιάστε κότσο τα μαλλιά σας, να φανεί η ομορφιά σας και βάλτε τις ποδίτσες σας.... Αρχίζουμε....!!!!
ΤΑ  ΡΑ  ΤΑ ΤΑΑΑΑΑΜ!
Υλικά


  • 250 γρ φρέσκο βούτυρο
  • 110 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 4 αβγά
  • 2 βανίλιες
  • Λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για το τέλος

  Κορίτσια μου είσαστε εεεε-τοι-μεέέέέέές? ( που λέει και ο φίλος μας ο Σάκης!!!)
                                                                      Πάμεεεεεεε!

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ μας μέχρι να ενωθούν και να γίνουν κρέμα. Περίπου 5 λεπτά.
                      Προσοχή!!! Το βούτυρο πρέπει να είναι εκτός ψυγείου μισή με μία ώρα!!!



Συνεχίζουμε, προσθέτωντας τα αυγά ένα - ένα προσεχτικά.
και έπειτα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά για 2-3 λεπτά.
Ενώ έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς (στον αέρα) ,βουτυρώνουμεκαι αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι (εγώ έβαλα ένα μικρό πυρεξάκι)


 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.

Αφού περάσει το μισαωράκι μας,δοκιμάστε με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέϊκ και αν βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
Μόλις το βγάλουμε το πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και το βάζουμε στο γκριλ για 5 λεπτά. για να λιώσει και να πιάσει κρούστα.
Αυτή την φορά έριξα την ζάχαρη αλλά δεν το ξαναέβαλα στον φούρνο.

                                                                 Καλή μας απόλαυση!!!


Ώρα για μερικά μυστικουλάκια!!!

1)Το συγκεκριμένο κέικ δε φουσκώνει ιδιαίτερα πολύ. αλλά είναι πολύυυυ αφράτο και έχει τέλεια γεύση!!!
2)Δεν παραμένει υγρό μετά το ψήσιμο και μην το φοβάστε. Αν κάνετε το κολπάκι με την οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή είστε Άψογες!!!!!

 Το μάθημα της ημέρας!!!!!
       
 Γιατί μέσα στο μείγμα μας βάζουμε άχνη ζάχαρη και όχι κρυσταλλική?

Η κρυσταλλική ζάχαρη έχει την τάση να σκληραίνει το μείγμα  ενώ αντίθετα η άχνη ζάχαρη δίνει το αφράτο αποτέλεσμα που θέλουμε να έχει το κέϊκ μας, επειδή έχει την ιδιότητα να λιώνει εύκολα και γρήγορα.

Γενικά για την ζάχαρη

 Η ζάχαρη (οι επιστήμονες μεταξύ τους την αποκαλούν σακχαρόζη), είναι μια οργανική κρυσταλλική, γλυκαντική ουσία, που αποτελείται από απλούς υδατάνθρακες και παράγεται μετά από την επεξεργασία διαφόρων φυτών όπως τα ζαχαρότευτλα και το ζαχαροκάλαμο, αλλά και από δέντρα, όπως ο σφένδαμος, η άγρια χουρμαδιά, ο φοίνικας της Παλμύρας, ο κοκοφοίνικας, ο φοίνικας τόντι, ο φοίνικας νύπα, αλλά και από κάποια δημητριακά ή αγρωστίδες, όπως το κριθάρι και το σόργο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ζάχαρης, ανάλογα με τον τρόπο της επεξεργασίας του χυμού του ζάχαρης οι οποίοι προκύπτουν από τον τρόπο επεξεργασίας του χυμού των ζαχαροκάλαμων ή των ζαχαρότευτλων.Εγώ εδώ θα σας μιλήσω για αυτά τα είδη που χρησιμοποιήσαμε στην συνταγή μας.

Η άσπρη ζάχαρη ( κρυσταλλική)


Παρασκευάζεται καταρχήν από ζαχαροκάλαμα, αλλά και από ζαχαρότευτλα (είδος παντζαριών που είπαμε πιο πάνω). Παράγεται με επεξεργασία της καφέ ζάχαρης. Η λευκή ζάχαρη, ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της, διαχωρίζεται σε: κρυσταλλική/επεξεργασμένη, ψιλή/λεπτή και σε άχνη (icing).
 Κρυσταλλική λοιπόν ονομάζεται η κοινή ζάχαρη (refined/granulated), που βρίσκουμε παντού από τα μπακάλικα μέχρι τα καφέ. Χρησιμοποιείται για τα ροφήματα και σε οποιαδήποτε παρασκευή  πρόκειται να ψηθεί στο φούρνο.
Η  άχνη ζάχαρη

 Σκόνη ζάχαρη, που ενδέχεται να περιέχει κι ένα 3% άμυλο αραβοσίτου, το οποίο προστίθεται για να απορροφά την υγρασία της. Χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική και εκεί που απαιτείται μια πολύ φίνα ζάχαρη, που θα διαλυθεί άμεσα: σε κέικ  ( όπως η δική μας συνταγή!!!) , σε μείγματα αποξηραμένων φρούτων (sweetmeats), στη σαντιγί, για το πασπάλισμα και το γλάσο των γλυκισμάτων, πάνω από τις φράουλες και φρουτοσαλάτες κυρίως με φρούτα του δάσους και, γενικότερα, όπου οι κόκκοι της ζάχαρης δεν θα πρέπει να γίνονται αισθητοί.

 Σας κάλυψα;

Περιμένω μηνυματάκια σας με απορίες, προσθήκες, ερωτήσεις και ότι άλλο θέλετε!


Ως τότε γεια σας!!!



Σχόλια