Ενα ντελικάτο παστίτσιο!!!

 Γεια σας κορίτσια μου! Εδώ είμαι και πάλι!!! Σήμερα έχουμε ένα νόστιμο φαγάκι!!!
Θα έλεγα οτι είναι το αγαπημένο μου!!! Σαν φαγητό δεν πρέπει να σας φοβίζει!
Πολλές νοικοκυρές λένε ότι είναι μπελαλίδικο.Στην πραγματικότητα όλος ο μπελάς δεν είναι στην προετοιμασία του φαγητού αλλά στο πιατομάνι που θα μαζευτεί και θα πρέπει να πλυθεί! Oh yes!!!





   Τυχερές όσες έχουν πλυντήριο πιάτων αλλά μπορείτε να βάλετε το ταίρι σας να σας βοηθήσει μια που θα κάνετε ένα τόσο νόστιμο και ελάφρύ (ντελικάτο όπως το ονόμασε ένας φίλος μου!) αλλά συνγχρόνως όχι και δύσκολο φαγάκι!

Πιάστε κότσο τα μαλλιά σας, να φανεί η ομορφιά σας και βάλτε τις ποδίτσες σας.... Γιατί αρχίζουμε....!!!!
ΤΑ- ΡΑ -ΤΑ -ΤΑΜ!!!

Υλικά
 600 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κουτ ελαιόλαδο
400 γραμ ντομάτες ώριμες τριμμένες
1/2 κιλό χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
1/2 φλιτζ φρέσκο βούτυρο
2 φλιτζ τριμμένο τυρί
φρυγανιά τριμμένη
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ζάχαρη
λίγο ξύδι

Για την μπεσαμέλ
4 κουτ βούτυρο
4 κουτ αλεύρι
4 1/2 φλιτζ γάλ
2 αβγά ή 1 αβγό
αλάτι, πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

             Είσαστε έτοιμεεεεεεεεες? (Που λέει και ο φίλος μας ο Σάκης) Φυυυύγαμε!!!

Βάζουμε το λαδάκι μας στην κατσαρόλα μας να κάψει καλά

και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μας και την σκελίδα σκόρδο αφού πρώτα την κόβουμε στην μέση (για να μπορέσουμε να πάρουμε τα αρώματα του σκόρδου αλλά μετά να μπορούμε να τα αφαιρέσουμε) και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν πολύ καλά.


Αφού λοιπόν τα τσιγαρίσαμε καλά αφαιρούμε την σκελίδα σκόρδου και προσθέτουμε τον κιμά μας


και τον τσιγαρίζουμε καλά - καλά ώστε να πάρει παντού χρώμα


Κόβουμε το καροτάκι μας σε λεπτές ροδέλες και μετά στην μέση


και το προσθέτουμε στον κιμά μας.
Τρίβουμε την ντομάτα μας
και την προσθέτουμε στον κιμά μας και ανακατεύουμε καλά. Τώρα προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη , πιπέρι ( όσο θέλετε εσείς) και αλάτι ( μην βάλετε πάρα πολύ γιατί θα βάλουμε και το τυράκι και θα γίνει πολύ αλμυρό το φαγάκι μας) και 2 κουταλιές ξύδι.Ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά.



Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία της κατσαρόλας που έχουμε το κιμά και παράλληλα πάμε να βράσουμε τα μακαρόνια μας. Βάζουμε μπόλικο νεράκι και λιγάκι αλατάκι.


Όταν βράσει καλά το νερό μας προσθέτουμε τα μακαρόνια χωρίς να τα σπάσουμε κορίτσια!!!!
Βράστε τα 2 λεπτά λιγότερο από ότι γράφει η συσκευασία τους. Και μετά τα σουρώνουμε.


 Ήρθε η ώρα της μπεσαμέλ! Μην φοβηθήτε και πάρετε έτοιμη. Εγώ την έκανα πρώτη φορά και βγήκε τέλεια. Αν μπορείτε να έχετε και κάποιον να σας βοηθήσει την στιγμή της μπεσαμέλ θα ήταν χρήσιμό αλλιώς αν είστε μόνη χαμηλώστε λίγο την φωτιά σας. Εμένα μου ανακάτευε ο άντρας μου και εγώ πρόσθετα σιγά σιγα τα υλικά. Λοιπόν λιώνουμε το βουτυράκι στην κατσαρόλα μας


και προσθέτουμε το αλευράκι μας όλο μαζί. ΌΧΙ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ!!!!


και ανακατευουμε γρήγορα με το σύρμα (αν δεν έχετε με πιρούνι). Μην ανησυχήσετε αν σε αυτή την φάση κάνει γρομπαλάκια, με το γαλα που θα ρίξουμε μετά θα λιώσουν


Τώρα είναι που θα φανεί χρήσιμο έαν έχετε κάποιο άτομο πλάι σας.Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακατεύουμε ΣΥΝΕΧΩΣ .Ανακατεύουμε και μόλις πάει να πήξει προσθέτουμε πάλι γαλατάκι.Αν φοβάστε χαμηλώστε πολυ λίγο την φωτιά σας. Αφου ρίξετε όλο το γάλα και αρχίσει πάλι να πήζει τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά.Ανακατέψτε λίγες φορές και προσθέστε τα αβγουλάκια μας χτυπημένα όμως και ξανα μανά ανακατεύεται! Ρίχτε λιγο αλατάκι, πιπεράκι και μοσχοκάρυδο και ανακατεψτε να πάνε παντού και that's it! Πάντως δεν είναι τοσο δύσκολο οσο ακούγεται ή φαίνεται!


Στην συνέχεια, βουτυρώνουμε ενα βαθυ ταψί (εγώ το έβαλα στο βαθύ του φούρνου)


και από πάνω ρίχνουμε την τριμμένη φρυγανιά και ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τα πλαϊνά του ταψιού. Καλό είναι όση φρυγανιά δεν κολλήσει στο βουτυράκι να την πετάξουμε αναποδογυρίζοντας το ταψί μας.

 Λιώνουμε στην κατσαρόλα που είχαμε βράσει τα μακαρόνια μια κουταλιά της σούπας από το βούτυρο και ρίχνουμε τα μακαρονάκια μέσα μόλις το βουτυράκι κάνει μπουρμπουλίθρες και γίνει ελαφρά καφέ να πάρουν γεύση. Ρίχνουμε μετέπειτα μιάμιση κούπα από το τριμμένο τυρί μας (την μισή κούπα την κρατάμε για μετά) και πιπεράκι και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει το τυράκι παντού και όταν αρχίσει λίγο να λιώνει είναι έτοιμα.


 Και ήρθε η μεγάλη ώρα του ταψιού! Βάζουμε τα τυρομακάρονα στο ταψί μας και κάνουμε την επιφάνει όσο ομαλή μπορούμε.


Σειρά έχει ο κιμάς. Τον απλώνουμε να πάει παντού και κλασικά όσο μπορούμε κρατάμε την επιφάνεια όσο ομαλή μπορούμε.

(πολλοί , τα μακαρόνια τα χωρίζουν σε 2 μέρη και το δεύτερο μέρος το βάζουν τώρα πάνω από το κιμά, είναι το ίδιο νόστιμο εγώ αυτή την φορά δε τα χώρισα τα έβαλα όλα σαν βάση)


Συνεχίζουμε το προγραμμά μας (χεχε) με την μπεσαμέλ την απλώνουμε και κουνάμε το ταζί να πάει παντού. Από πάνω βάζουμε την μισή κούπα που κρατήσαμε από το τριμμένο τυράκι μας.


Και από πάνω τριμμένη φρυγανιά. Κορίτσια μου δεν φαντάζεστε τι υπέροχη και νόστιμη κρούστα κάνει από πάνω......

 Και το βάζουμε επιτέλουσ στον φούρνο!!!Ψήνουμε το παστίτσιο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 45 λεπτά περίπου και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.Υπομονή κορίτσια μου!!!!
     Μετά από 45 περίπου λεπτά!!! Και πολλά πολλά σαλάκια να τρέχουν απο τις μυρωδιές!!!!

  
                                                                    Καλή μας όρεξη

Ώρα για μερικά μυστικουλάκια!!!

1.Καλό είναι να το αφήσετε 40 λεπτά εκτός φούρνου πριν το κόψετε για να μην διαλυθεί.
   Ακόμα και να διαλυθεί είναι πεντανόστιμο και όσο περίεργο και να σας φαίνεται ελαφρύ.
 2. Στην μπεσαμέλ αφού ρίξετε το αβγό ή τα αβγά σας (εγώ εβαλα δύο) να τρίψετε με τα χεράκια σας χοντροκομμένη φέτα. Θα το κάνει λίγο πιο ιδιάιτερο. Για να δείξει η φέτα θέλει και λίγο παραπάνω πιπεράκι.

Το μάθημα της ημέρας!!!!!

Α) Τι σημαίνει η λέξη παστίτσιο?
 
Όλοι όταν ακούμε την λέξη "παστίτσιο", το μυαλό μας ταξιδεύει, και όχι άδικα, στο σημερινό μας φαγητό . Ο όρος "παστίτσιο" όμως δεν είναι μόνο γαστρονομικός, καθώς τον συναντάμε στη μουσική κυρίως, αλλά και στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό "pasticioum" και η αρχική της σημασία ήταν "πίτα" ή "ζύμη". Το 16ο αιώνα, θα περάσει στη γαστρονομία, δηλώνοντας το φαγητό εκείνο που έχει φτιαχτεί με τον συνδυασμό γεύσεων και υλικών που αποτελούν φαγητό από μόνα τους (π.χ μακαρόνια, κιμάς, λαχανικά κτλ). Από τη γαστρονομία, ο όρος το 17ο αιώνα πέρασε στη μουσική, για να δηλώσει τα μουσικά έργα τα οποία αποτελούν μείξη έργων διαφορετικών συνθετών, με σκοπό τη διασκευή τους, πρακτική η οποία ήταν πολύ διαδεδομένη το 18ο αιώνα. Στην ιταλική γλώσσα, υπάρχει η έκφραση "che pasticcio" που δηλώνει τη "τι (μεγάλη) ανακατωσούρα!" που λέμε στα ελληνικά ή το "μεγάλο μπέρδεμα". Στην Ελλάδα, ο όρος "παστίτσιο", έφτασε πρώτα στα ενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου και από εκεί διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα μέσα από τα βιβλία συνταγών του Νικολάου Τσελεμεντέ στις αρχές του 20ου αιώνα. "Παστίτσιο" λοιπόν σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση "ανακάτεμα"ή καλύτερα μέιξη.

Β) Τι σημαίνει η λέξη μπεσαμέλ?

Η μπεσαμέλ είναι μια κρεμώδης σάλτσα, που χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία φαγητών τα οποία συνήθως μπαίνουν στο φούρνο. Ενσωματώθηκε -σύμφωνα με κάποιους- για πρώτη φορά στην ελληνική κουζίνα από τον διάσημο Έλληνα Σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ στις αρχές του 20ου αιώνα.
Συνήθως την μπεσαμέλ την χρησιμοποιούμε στον μουσακά και στο παστίτσιο αλλά όχι μόνο σε αυτά. Μια πιο πειραματική χρήση για τους Έλληνες είναι η χρήση της Μπεσαμέλ ως γέμισμα για κρέπες και τυρόπιτες ή και σε κανελόνια.
Συνήθως έχει ως βάση το γάλα, το αλεύρι (ή το κορν φλάουρ) και το βούτυρο, ενώ μια πλειάδα μυρωδικών και μπαχαρικών μπορεί να προστεθεί η οποία ξεκινάει από αυγά, αλάτι πιπέρι, τριμμένο τυρί και τελειώνει σε πιο εξωτικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Ενώ εναλλακτικά μπορεί να βασίζεται πάνω στο βούτυρο.
Στην πιο παραδοσιακή της μορφή η μπεσαμέλ παρασκευάζεται απλά.Για περισσότερα έχετε πάνω την συνταγή κορίτσια...

Ενδιαφέροντα όλα αυτά ! Τί λέτε?

Περιμένω μηνυματάκια σας με απορίες, προσθήκες, ερωτήσεις και ότι άλλο θέλετε!

Ως τότε γεια σας!!!






Σχόλια