Το πιο ''χαρούμενο'' κοτόπουλο στο πιάτο σας!!!!

Κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές και ρύζι
Όχι κορίτσια μου!!! Δεν εννοώ ένα κοτόπουλο που θα χαμογελάει στο πιάτο σας... Άλλωστε δεν θα μπορούσατε να το φάτε κιόλας!!!
Το κοτόπουλο το ονομάζω ''χαρούμενο'' γιατί το φτιάχνω με πολύχρωμες πιπεριές, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πολύχρωμο πιάτο στο τραπέζι μας. Και όπως είναι γνωστό, τα χρώματα, ειδικά τα πολλά, μας φτιάχνουν την διάθεση και έχουν την τάση να μας κάνουν χαρούμενες!!!




Πιάστε κότσο τα μαλλιά σας, να φανεί η ομορφιά σας και βάλτε τις ποδίτσες σας.... Αρχίζουμε....!!!!
ΤΑ - ΡΑ -ΤΑ -ΤΑΜ!!!!
Υλικά:
500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
πιπεριές ( Από κάθε χρώμα μισή)
αλάτι, πιπέρι
3 κουτ.σούπας ξύδι ή500ml λευκό ξηρό κρασί
ελαιόλαδο
μισή συσκευασία σάλτσα ντομάτας
1 πρέζα βασιλικό
μισό κουτ.γλυκού ζάχαρη
ρύζι Basmati
1 κύβο λαχανικών

Είσαστε εεεε-τοι-μεέέέέέές? ( που λέει και ο Σάκης!!!)
Πάμε!!!!!
  • Πλένουμε (φυσικά!!) τις πιπεριές μας , βγάζουμε τα σποράκια και της κόβουμε μικρά - μικρά κυβάκια


  • Βάζουμε το λαδάκι μας σε ένα τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά

  • Και έπειτα, προσθέτουμε μέσα τις πολύχρωμες πιπεριές και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν
  • Όταν μαλακώσουν οι πιπεριές, βάζουμε σε ένα πιάτο απορροφητικό χαρτί κουζίνας και βάζουμε εκεί τις πιπεριές μας, γιατί οι πιπεριές τραβάνε πολύ λαδάκι και δεν θέλουμε να γίνει βαρύ το φαγάκι μας

Βλέπετε πόσο λαδάκι είχαν απορροφήσει?
  • Στην συνέχεια θα ετοιμάσουμε την σαλτσούλα μας. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λαδάκι και αφού ζεσταθεί καλά
αλλά και αφού έχουμε ψιλοκόψει την μία σκελίδα σκόρδο και το ένα κρεμμύδι μας,

  • τα προσθέτουμε μέσα στο κατσαρολάκι και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς.

  • Μόλις πάρουν ένα χρυσαφί , γλυκό χρώμα προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτα και ανακατεύουμε καλά
  • Βάζουμε αλάτι.πιπέρι και την ζάχαρη, χαμηλώνουμε την φωτιά και κλείνουμε με το καπάκι ( μην πάνε οι σάλτσες παντού!!!!)
  • Στην συνέχεια, πλένουμε καλά το κοτόπουλο μας και το στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας, Στο τηγάνι που είχαμε τσιγαρίσει τις πιπεριές μας ( μην λερώνουμε και 500 κατσαρολικά) βάζουμε λίγο λαδάκι να ζεσταθεί καλά - καλά
  • και αφού ψιλοκόψουμε το ένα κρεμμύδι που μας έμεινε και την άλλη σκελίδα σκόρδο
  • τα βάζουμε να τσιγαριστούν

Και έφτασε και η ώρα του κοτόπουλου, 
  • Το κόβουμε μικρές - μικρές μπουκίτσες και το βάζουμε στο τηγάνι μας με το σκόρδο και το κρεμμύδι (το μέρος όπου κόψαμε το κοτόπουλο, το μαχαίρι που το κόψαμε πάνε στα άπλυτα και πλένουμε καλά - καλά τα χέρια μας πριν ακουμπήσουμε τίποτα άλλο!Στην συνέχεια θα σας πω γιατί!) για να το τσιγαρίσουμε
  • Όταν πάρει χρώμα το κοτόπουλο, ρίχνουμε το ξύδι ( είναι πιο γευστικό με το κρασί, αλλά επειδή τρώει και η μικρούλα μου από αυτό προτίμησα το ξυδάκι νοστιμότατο και αυτό!). 
  • Όταν το περισσότερο ξύδι εξατμιστεί (μετά απο 1 λεπτό), βάζουμε και την σάλτσα και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  • Προσθέτουμε και τον βασιλικό μας και ρίχνουμε μια γυροβολιά με το κουτάλι στο φαγάκι μας. Χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοψήνεται!

Με τι θα το συνοδεύσει ο καθένας αυτό το κοτοπουλάκι είναι κάτι που έχει να κάνει με το κέφι του και με την όρεξη του. Πάει με μακαρόνια , με πατάτες τηγανιτές, με πλιγούρι αλλά και με ρυζάκι.

Σήμερα επέλεξα να το συνοδεύσω με ρυζάκι και με τι ρυζάκι!!! Με το basmati που αγαπώ πολύ !

Λόγω ευκολίας αλλά και ότι γίνεται σπυρωτό ,επιλέγω το basmati του Uncle Ben (όπως λέω και εγώ ο καλός μας μπάρμπα Μπεν την ευχή μου να έχει! )

Λοιπόν, πλένουμε το κατσαρολάκι που είχαμε την σάλτσα, Βάζουμε μέσα νεράκι και ένα κύβο λαχανικών και περιμένουμε να βράσει για να ρίξουμε μέσα τα σακουλάκια με το ρύζι ( ΠΡΟΣΟΧΗ τα σακουλάκια είναι ειδικά φτιαγμένα για αυτό τον λόγο και δεν λιώνουν)...
Ω ΝΑΙ ΤΙ ΧΛΙΔΗ!!!

  • Έτοιμο το νεράκι μας!!!!Βουουουουουρ για το ρυζάκι
Είδατε? Με το σακουλάκι!!!
  • Ας περιμένουμε 10 λεπτάκια να βράσει!!!  Υπομονή φίλες μου!!!
  • Μετά από τα 10 αυτά λεπτά

Καλή μας όρεξη!!!

Ώρα για μερικά μυστικουλάκια!!!

  1. Μπορείτε να προσθέσετε από πάνω και τριμένο τυράκι. Εγώ προτιμώ την τριμένη ξερή μυζήθρα
  2. Αντί για την έτοιμα σάλτσα , μπορείτε να τρίψετε 4 ντομάτες αλλά θέλει ένα κουταλάκι ζάχαρη
  3. Σε όσες αρέσει το κύμινο: για να δώσουμε επιπλέον γεύση στο ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό με τον ζωμό λαχανικών και μια πρέζα κύμινο ) εγώ δεν το έκανα γιατί δεν είμαι λάτρης)
  4. Τέλος αντί για ξηρό βασιλικό που έβαλα εγώ μπορείτε να βάλετε αν θέλετε φρέσκο βασιλικό( μισό ματσάκι) Δίνει υπέροχη μυρωδιά ,εγώ δυστυχώς δεν είχα σήμερα
Το μάθημα της ημέρας!!!!!

Το κοτόπουλο ή αλλιώς το ελυκό κρέας που είναι τόσο καλό για την υγεία μας μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν δεν τηρηθούν κάποιοι κανόνες υγιεινής. Το κρέας του κοτόπουλου, μπορεί να μολύνει άλλα τρόφιμα, γιατί αρκετά συχνά ''φιλοξενεί'' ένα βακτήριο την σαλμονέλα. 
Πρέπει λοιπόν να διατηρείται σε κλειστά δοχεία (τάπερ) ή σε διάφανη ζελατίνα (εγώ το καταψυχω σε μερίδες που τις χωρίζω με διάφανη ζελατίνα τροφίμων και όλα μαζί τα βάζω σε μια καθαρή σακούλα και τα δένω κόμπο!) ή αλουμινόχαρτο. Γι' αυτό επίσης όταν το χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ίδιο ξύλο κοπής, ούτε το ίδιο μαχαίρι και μόλις τελειώσουμε με το κοτόπουλο πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας.

Βέβαα πρέπει να τονιστεί ότι όταν το κοτόπουλο μαγειρευτεί. δεν υπάρχει κίνδυνος, διότι η υψηλη θερμοκρασία σκοτώνει τα μικρόβια.

ΑΑΑ!!! Και κάτι ακόμα!!! 
Ο σωστός τρόπος ξεπαγώματος για το κοτόπουλο είναι ο εξής:
  • Πρέπει να ξεπαγώνει αργά- αργά στην ψύξη μέσα σε ένα μπωλ ή γαβάθα
  • Δεν πρέπει για κανένα λόγο να καταψύξουμε πάλι ωμό κοτόπουλο, που ήταν πριν κατεψυγμένο και ξεπάγωσε ήδη μία φορά, γιατί είναι ένας τρόπος γρήγορου πολλαπλασιασμού όπως το κολλοβακτηρίδιο αλλά:
  • Μπορούμε να ξεπαγώσουμε το κοτόπουλο μας και αφού το μαγειρέψουμε να το καταψύξουμε πάλι αφού το ψήσιμο σε υψηλη θερμοκρασία σκοτώνει τα περισσότερα μικρόβια.
Σας κάλυψα;

Περιμένω μηνυματάκια σας με απορίες, προσθήκες, ερωτήσεις και ότι άλλο θέλετε!

Ως τότε γεια σας!!!

Σχόλια