Η ''μαγική'' . . . ριγανη και για το κρυολόγημα!!!!!

Η ''μαγική'' . . . ριγανη και για το κρυολόγημα!!!!!
   Την ρίγανη την έχουμε συνηθίσει να την ρίχνουμε στο φαγάκι μας, όπως κρεατάκια, σαλατούλες και πολλά πολλά άλλα. Σαν αφέψημα όμως;
Καταρχήν, ας πούμε λίγα πραγματάκια για την ρίγανη.
Τα τελευταία χρόνια, η ρίγανη έχει προσελκύσει αξιοσημείωτο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται ότι τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή της δεν περιορίζονται μόνο στη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό.




Μάλιστα, από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Η ρίγανη είναι ένα από αυτά. Ποιες λοιπόν είναι οι ευεργετικές δυνάμεις- ιδιότητες της ρίγανης?
Βοηθά στους μυϊκούς πόνους και στους ρευματισμούς.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, το λεγόμενο ριγανόλαδο, καταπολεμά αποτελεσματικά το πονόδοντο, όταν εφαρμοσθεί τοπικά.
Βοηθά στους ρευματικούς πόνους : θερμαίνουμε σε ένα στεγνό τηγάνι φρέσκια κοπανισμένη ρίγανη και τη βάζουμε στο σημείο που πονάει. Με την θέρμανση το αιθέριο έλαιο της γίνεται ακόμα πιο δραστικό. Έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές περισσότερο από την πατάτα και 42 φορές περισσότερο από το μήλο. Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης και για αυτόν τον λόγο είναι σοφό να πίνεται κυρίως σαν αφέψημα (σε λίγο θα σας δώσω μια καταπληκτική συνταγή!!!)
Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την φυσιολογική πήξη του αίματος μας και επίσης συμμετέχει στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών αλλά και του εντέρου λόγω και των φυτικών ινών που περιέχει. Ενδεικτικά, ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένη ρίγανη καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ και παρέχει περίπου 1 γραμμάριο φυτικών ινών!!! Επιπροσθέτως, στα θρεπτικά συστατικά της ρίγανης μας , περιλαμβάνονται και μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, μαγγανίου και σιδήρου.

Ώρα για μερικά μυστικουλάκια!!!
  1. Τι πιο όμορφο να έχετε στο μπαλκόνι ή την αυλή σας μια γλαστρούλα με την δική σας ρίγανη; Η ρίγανη σαν φυτό είναι πολύ εύκολη στο να την φυτέψετε γιατί ευδοκιμεί παντού αλλά και χωρίς κόπο! Π'άρτε την γλάστρα της αρεσκείας σας, χώμα, λίγα χαλίκια και το φυτό της ρίγανης. Βάλτε το φυτό της ρίγανης στη γλάστρα μαζί με το χώμα και προσθέστε λίγα χαλίκια. Ποτίζετε το χώμα με μικρή ποσότητα νερού περίπου 2 φορές την εβδομάδα (ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες) και μην ποτίζετε ποτέ τα φύλλα του φυτού, για να μην καταστραφούν τα αρώματα της και οι ιδιότητες της. Θα την δείτε να αναπτύσσεται συνέχεια  και έτσι θα μπορείτε να τη  μαζεύετε από το σπίτι σας φρέσκια για όλο το χρόνο!
  2. Αν έχετε κάνει το παραπάνω μυστικουλάκι, το νούμερο 2 θα είναι χρήσιμο για εσάς αλλά και για όσους έχουν φίλους και συγγενείς όπου θα τους δώσουν λίγη φρέσκια ρίγανη.

Την ρίγανη σαφέστατα μπορούμε να την αποξηράνουμε πολύ εύκολα και μη κάνοντας τίποτα. Κόβουμε τα κλαράκια που θέλουμε, τα πιάνουμε με ένα λαστιχάκι σε ματσάκι και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό σημείο. That's it φίλες μου!!!!

Αλλά.... Για να διατηρήσει το σκούρο πράσινο ζωντανό χρώμα της και μετά την αποξήρανση, αφού τη μαζέψουμε, είναι καλό να την πλύνουμε και να την στεγνώσουμε αμέσως. Στη συνέχεια τη συσκευάζουμε όπως σας είπα πριν σε ματσάκια για να ξεραθεί. Όταν αποξηρανθεί εντελώς,  τρίβουμε προσεκτικά τα φύλλα της και την αποθηκεύουμε σε  γυάλινα βάζα ώστε να τα χρησιμοποιούμε κατά βούληση.

Η συνταγή της μέρας 

   Όπως διαβάσατε πιο πριν η ρίγανη είναι ένα εκπληκτικό βότανο. μαγικό, και έχει φοβερές ιδιότητες. Άλλη μία ιδιότητα είναι ότι η ρίγανη δρα σαν φυσικό αντιβιοτικό (τρέμε augmentin και amoxill). Τώρα λοιπόν. θα σας δώσω μια συνταγή και θα την χρησιμοποιήσετε όταν έχετε βήχα ή όταν πονάει - τσούζει ο λαιμός σας ΑΛΛΑ και αν έχετε να βγάλετε λόγο η να τραγουδήσετε!!!! Θα ανοίξει η φωνή σας με μία φορά λίγο πριν από την ομιλία ή το show σας!!! Όσο για τους αρρωστούλιδες που προανέφερα, ε εντάξει θέλει κάτι παραπάνω από μια φορά!
  • Βράζετε πολύ καλά μια κούπα νερό. 
  • αφού βράσει το βάζετε σε μια κούπα και το αφήνεται 5 λεπτά να κρυώσει λιγάκι. 
  • Μετά από το διάστημα των 5 λεπτών, 
  • προσθέστε μια κουταλιά γεμάτη της σούπας ρίγανη και 
  • την αφήνετε μέσα άλλα 5 λεπτά. 
  • Σουρώνετε το αφέψημα και το πίνετε.
  •  Πριν το πιείτε φάτε μια φρυγανιά, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο στομάχι
  • Είναι κάπως πικρό (σε μερικούς αρέσει κιόλας!!!) αν δεν το αντέχετε με τίποτα βάλτε μια κοφτή κουταλιά του γλυκού μέλι
  • Είναι απαραίτητο να πίνετε αυτό το αφέψημα 2 φορές την ημέρα. Αφού σταματήσουν οι ενοχλήσεις συνεχίστε για 2 μέρες ακόμη να το πίνετε (έτσι δεν κάνουμε και με την αντιβίωση? )
  • Σε περίπτωση που έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας 
Τέλος, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η ρίγανη είναι ένα μυρωδικό που πέρα από την νοστιμιά που προσφέρει, συγχρόνως ωφελεί και την υγεία μας. Έτσι χρησιμοποιήστε την όσο πιο συχνά μπορείτε, ακόμα και καθημερινά, απολαμβάνοντας τόσο το άρωμα της όσο και τις ''μαγικές'' της ιδιότητες.Σας κάλυψα;
            Περιμένω μηνυματάκια σας με απορίες, προσθήκες, ερωτήσεις και ότι άλλο θέλετε!
                                                 
                                                                Ως τότε γεια σας!!!



  

Σχόλια